De DSM is een psychiatrische classificatie, opgericht en ontwikkeld door de American Psychiatric Association. Het wordt wereldwijd gebruikt in wetenschappelijke kringen en is bekend bij de bevolking over de hele wereld.

Door de jaren heen heeft het zowel veel waardering als kritiek gekregen. Voor zover bekend is het de eerste psychiatrische classificatie die de samenleving zo diepgaand beïnvloedt. Het staat ook bekend als de Bijbel van de psychiatrie en wordt ook wel het kookboek van de psychiatrie genoemd.

Dit internationale colloquium is een poging om een eerlijke evaluatie te maken van het gebruik van de DSM-5 op het gebied van psychiatrie en geestelijke gezondheid (onderzoek, epidemiologie, onderwijs, klinisch, medisch-economisch, verbetering van de openbare geestelijke gezondheid, overheidsbeleid in de geestelijke gezondheid).

Het is ook een event om de barrières tussen verschillende benaderingen van psychische stoornissen te slechten en mensen de mogelijkheid te bieden elkaar te ontmoeten in een omgeving waar de ethiek van de discussie behouden blijft.

Aangezien 'colloquium' etymologisch 'een samen spreken' betekent, vormen ronde tafels het hoofdonderdeel van de colloquia. Gecombineerd met mondelinge presentaties en Q&A, du choc des idées jaillit la lumière, door de botsing van ideeën ontspringt licht.

 

Het internationaal colloquium ‘DSM-5: ten years later’ vindt plaats in Parijs op 15 en 16 december 2023.