Het OPZ Geel wijdt de 18de editie van de jaarlijkse studiedag aan de verhouding tussen de psychische en de somatische dimensie in de zorg. Of, anders gezegd, aan de wisselwerking tussen beide zijden van ‘psychosomatisch’. Nog treffender uitgedrukt, aan de interactie tussen lichaam en geest. 

Bij ‘psychisch’ en ‘geest’ gaat het om psychische gezondheid en mentaal welzijn. Het gaat dan over psychologische en therapeutische begeleiding en in de residentiële GGZ over psychiatrische behandeling. ‘Somatisch’ betreft het lichaam en de behandeling van somatisch-fysieke klachten. 

‘Psyche’ en ‘soma’ lijken zo elk een eigen terrein te hebben; met eigen vormen van begeleiding, behandeling en zorg. Goed uit elkaar te houden. Maar, is het onderscheid wel zo strikt te maken? Is er eigenlijk wel een dichotomie te maken?

In de praktijk van de zorg zien we immers bij vele klachten het samen voorkomen van de psychische dimensie en de somatische dimensie. Ook in het proces van herstel en genezing blijken het psychische en het somatische aspect vaak samen voor te komen. Dikwijls kan er over een wisselwerking of interactie tussen beide gesproken worden. We kunnen dat gerust een veelkleurige wisselwerking noemen.

 

Praktische informatie

DATUM

07/12/2023

TIJDSTIP

09u25-17u00

LOCATIE

CC De Werft

PRIJS

€75.00